Tejcukormentesen

Laktózmentes és diabetikus mézes béles

Sziasztok!

Kedden érkeztem haza Berettyóújfaluba és a család- és barátlátogatások, na meg a 15 éves érettségi találkozó szervezése miatt nem igazán volt időm a sütés-főzésre.
Szerdán azonban Édesanyámnál az asztalon megláttam egy csomó receptmagazint (volt kitől örökölni ezt a hobbit 😀 ) és eszembe jutott gyerekkorom kedvenc könyve: Lajos Mari – Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes fotóval. Hogy én azt mennyire imádtam nézegetni! A kedvenc képem a Brazil torta volt. Annyira szép a díszítés rajta, hogy gyerekként csak erről álmodoztam 😀 Annyira misztikus volt számomra a neve, a kinézete, a csoki és tejszín díszétés a tetején. Most, hogy újra megláttam, egyik hétvégén meg is sütöm 😀 
Sajnos a könyvet sehol nem találtuk, de aztán Anyukám állhatatos kutatómunkájának köszönhetően estére meglett a KINCS 😀 
Izgatottan nyitottam ki, mert még emlékeztem a képekre, meg hogy kicsiként mindig mi választhattuk ki, hogy mit süssön belőle hétvégén. Persze a legtöbbször a Mézes bélest és a Bombajó tortát akartuk, ez meg is látszik a könyvön, hiszen ott rendesen össze vannak ragadva a lapok a csirizes gyerekkezektől… Ez a könyv még ma is alapmű szerintem (csakúgy, mint Horváth Ilona szakácskönyve, ami MINDENKI háztartásában megtalálható). Úgyhogy gyorsan kölcsön is kértem Édesanyámtól, mert olyan Somlói galuska, Házi puncstorta és Moldáviai túrótorta receptet azóta sem találtam, mint ebben a remekműben.
Mint mondtam, nem igazán volt sem időm, sem kedvem főzőcskézni. De így, hogy meglett a Mézes béles receptje, muszáj volt elkészítenem. Mivel ma vendégségbe mentem a csajokhoz (akiknek összesen már 5 gyerekük van), úgy gondoltam,  hogy leveszem a sütés terhét a vállukról és összeütök egy kis harapnivalót. 
Így hát ma a Mézes béles cukor- és laktózmentes változatát készítettem el.

A recept:

Tészta:
5 dkg laktózmentes vaj vagy margarin
10 dkg szorbit
2 egész tojás
40 dkg liszt
1 kvskanál szódabikarbóna
1 evőkanál diabetikus mézpótló

Krém:
1/2 l laktózmentes tej
12 dkg liszt
20 dkg laktózmentes vaj vagy margarin
25 dkg szorbit
1 egész tojás
vanília aroma

Csokimáz:
1 tábla diabetikus étcsoki
laktózmentes vaj

A laktózmentes vajat, szorbitot, a tojásokat és a mézpótlót gőz fölött felolvasztottam. Hozzákevertem a liszttel elkevert szódabikarbónát. A végére egész jó kis tészta lett. Három részre osztottam és nagyon vékonyra kinyújtottam őket. Vigyázni kell, arra számoljatok, hogy a méztől visszaugrik a tészta. Életemben először csináltam mézes tésztát és most már értem, hogy Édesanyám miért mondta, hogy inkább vegyek kész mézeslapot…
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
Míg a tészta sütőben volt, addig elkészítettem a krémet. A liszthez apránként hozzáadtam a tejet, csomómentesre kevertem, feltettem a tűzhelyre, sűrűre főztem. Miután kész lett, belekavartam a vajat, a szorbitot, a tojást és a vanília aromát.
Amikor kihűltek a lapok, betöltöttem a krémmel, a tetejét bevontam a vízgőz fölött felolvasztott diabetikus csoki és vaj keverékével. Utána mehetett a hűtőbe.
Nem a legszebben elkészített sütim, de az íze isteni.
Íme a végeredmény:

Remélem nektek is annyira ízlett, mint nekünk 😀
Jó étvágyat hozzá!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!