Tejcukormentesen

Hétvégi bográcsos

Sziasztok!

Ahogyan azt már korábban írtam, a barátokkal kitaláltuk, hogy a hétvégét a Sobri Jóska Kalandparkban, Városlődön fogjuk tölteni. Bár az idő majdnem stornózta ezt a progit (induláskor Dorogon még esett), mi mégis elindultunk. És Fehérvárnál már kiderült, hogy jól döntöttünk, hiszen itt már verőfényes napsütés volt. Mivel az éjszakát a Kalandparkban található kempingben töltöttük, kitaláltuk, hogy vacsorára bográcsost fogunk készíteni. Az én feladatom volt a hús beszerzése, mivel engem kedvelnek a húsboltban :D. Most is gyönyörűszép marhahúst kaptam a hentes úrtól, amin nem volt sem ín, sem kövér, sem mócsing, ami az élvezeti értékét ronthatta volna.
A sátrak felállítása után bele is kezdtünk a főzőcskézésbe. Ketten voltunk lányok, a mi feladatunk a hozzávalók előkészítése volt. A többit a mesterszakácsokra kellett bíznunk, hiszen mindenki tudja, hogy szabadtéren sütni és főzni a férfiak sokkal, de sokkal jobban tudnak, mint mi, nők :D.
Azért írtam bográcsost, mert ez nem igazán pörkölt, de nem is ragu, pláne nem gulyás. De nem is kell szerintem mindent feltétlenül bekategorizálni, legyen a neve tehát egyszerűen csak hétvégi bográcsos.

Íme a receptje (5 főre):

1,5 kg marhahús
1 kg vöröshagyma
1 egész fokhagyma
0,5 kg lecsópaprika
0,5 kg paradicsom
0,5 kg mangalica szalonna
pirospaprika

bors
köménymag
vörösbor

A mangalica szalonnát apróra kockáztuk, mehetett a bográcsba, hogy kisüljön egy kis zsiradék belőle. Ezen megfonnyasztottuk a vöröhagymát. Erre raktuk az apróra vágott fokhagymát, a megpucolt, felkockázott paradicsomot és a karikára vágott paprikát. Ekkor úgy nézett ki, hogy lecsót fogunk készíteni, de aztán a tűz összeszedte magát és elkezdett rotyogni az egész. Amikor már szépen forrt, hozzátettük a pirospaprikát, a kockára vágott marhahúst és a fűszereket. Aláöntöttünk egy kis vizet és hagytuk, hogy a szabad tűz elvégezze a dolgát.
A vége felé beleraktunk kb. 3 dl vörösbort és hagytuk, hogy azzal is rottyanjon össze.
Mivel a szabad tüzet nem igazán lehet szabályozni, és a marhahús nem arról híres, hogy hamar készen van, ezért az elfőtt vizet sűrűn kellett pótolni. 
A kaja kb. 3,5 óráig készült, de utólag megállapítva az éhség mondatta velünk azt, hogy már nem rágós a hús és nem a realitás, szóval 4-4,5 órát simán ott lehet hagyni 😀
Mindenesetre elismerés a séfjeinknek, nagyon jó csapatmunkával egy baromi finom bográcsost ütöttek össze.
Teljes kiőrlésű kenyérrel és kovászos uborkával tálaltuk.
(Mivel nem volt nálunk digitális konyhamérleg a kempingben, ezért a hozzávalók súlya hozzávetőleges adat.)

Remélem idén még lesz olyan hétvégénk, ahol lehet a kertben főzőcskézni. Ha igen, próbáljátok ki Ti is ezt a receptet.
Jó étvágyat hozzá!
A Kalandpark jó mulatság volt nekünk, felnőtteknek is. Érdemes elmenni legalább egy napra és kipróbálni magunkat a drótkötélpályákon. Remek program és csapatépítésnek sem utolsó. Jó szórakozást!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!