Tejcukormentesen

Egy csipetnyi Mexikó

Sziasztok!

Augusztus 15-20-ig Székesfehérváron Királyi napok voltak, mint minden évben. Aki még nem hallott róla, annak mondom, hogy ezen a rendezvényen néptáncosok mutatkoznak be, de nemcsak hazánkból, hanem a világ minden tájáról. A Főtéren a Nagyszínpadon minden este káprázatos táncbemutatók vannak, aztán a vállalkozó szelleműek a Táncházban belekóstolhatnak az adott ország kultúrájába, ízeibe, italaiba, zenéjébe és a bátrabbak akár egy-egy jellegzetes néptáncot is megtanulhatnak. 

A királyi napokról bővebben itt olvashattok: http://www.kiralyinapok.hu/

Vasárnap este Franciaország és Mexikó volt a vendég a táncházban, ahol a közép-amerikaiak igazi fieszta hangulatot varázsoltak. Mivel spanyolul tanulok és régóta vonz Spanyolország és Mexikó, ráadásul megtaláltam két mexikói ételeket bemutató szakácskönyvemet is, ezért a mai napon úgy ébredtem fel, hogy ma mindenképpen mexikói kaját akarok enni.
A választásom a flautasra, azaz másnéven furulyákra esett. Ez egy hosszú, vékony tortillatekercs, aminek a közepén finom csirkés töltelék található. Hozzá egy kis taco szószt készítettem, majd az egészet rizzsel tálaltam.
Aki gyors kaját akar enni, az ne fogjon bele. Nekem a tortilla begyúrásától kezdve a tálalásig 3 óra telt el, de azt kell mondjam, hogy megérte 😀
Javaslom, hogy ha már ilyet készítünk, akkor mindenképpen nagy adagot csináljunk, hiszen az elkészítési időt nem növeli meg a nagyobb mennyiség.

Az étel három részből áll:
1. tortilla
2. csirketöltelék
3. taco szósz

Tortilla

Mexikó nagyobb részén a tortillát kukoricalisztből készítik. Ez a recept búzalisztből készült, ez az északi részen elterjedt. Könnyebb kezelni, mint a kukoricalisztből előállított változatot.

Hozzávalók (10 db-hoz)
45 dkg búzaliszt
1 evőkanál só
8-9 dkg zsír vagy margarin
2 dl forró víz

A lisztet és a sót egy tálba szitáltam. A libazsírt a liszttel a tenyeremben elmorzsoltam, majd kb. 2 dl forró vizet fokozatosan beledolgoztam. Így egy lágy, könnyen gyúrható tésztát kaptam. Addig dagasztottam, míg sima nem lett és nem ragadt a kezemre. Letakartam vizes ruhával. Ezután egy apró gombócot csíptem ki a tésztából és kis labdává gyúrtam, majd lisztezett sodrófa segítségével vékony lepénnyé nyújtottam. Nekem akkorák lettek, mint egy lapos tányér. Ebből az adagból 10 darab lett, de nagyon vékonyra kellett nyújtanom őket. A lepénykéket egymásra rakosgattam, mindegyiket jól beliszteztem előtte. Aztán egy nagy serpenyőben egyenként kisütöttem őket, egy oldalt kb. 15-20 másodpercig. Felhasználásig letakarva hagytam őket.
Nem szabad túlsütni, hiszen akkor nem tudjuk feltekerni, törni fognak. Lehet tölteni is a tortillákat, de bármilyen mexikói ételhez köretként is adhatjuk. Le is fagyaszthatók, mélyhűtőben kb. 2 hónapig tarthatók el. Használat előtt szobahőmérsékelten hagyjuk felolvadni.

Csirketöltelék

Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
25 dkg apróra vágott csirkemell
1 kis fej vöröshagyma
1 kockára vágott zöldpaprika
1 kicsumázott chilipaprika
10 dkg kukoricakonzerv
1 dl laktózmentes tejföl

Az olajat egy serpenyőben felforrósítottam, belekevertem a csirkehúst, a hagymát és a zöldpaprikát. Kis lángon kb. 10 percig pároltam. Akkor lett kész, amikor a zöldség és a hús megpuhult. Közben gyakran kevergettem. Ezután a chilit, a kukoricát és a tejfölt adtam hozzá, megsóztam és nagy lángon sűrűre főztem. 
Amikor kész lett, elővettem a kész tortillákat, a csirkés töltelékből egy adagot ráhalmoztam, szorosan feltekertem. Egy serpenyőben ujjnyi vastag olajon aranysárgára sütöttem. Papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges olajat leitassam.

Taco szósz

Ez egy alaprecept, amit a mexikói konyhában sokféleképpen használnak. Ez is lefagyasztható, mélyhűtőben 3 hónapig eláll. Szobahőmérsékleten olvasszuk ki.

Hozzávalók (kb. 3 dl):
1 evőkanál olaj
1 fej apróra vágott hagyma
1 felkockázott zöldpaprika
1 apróra vágott chilipaprika
1 kiskanálnyi őrölt kömény
1/2 kiskanál őrölt koriander
1/2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet só, bors, cukor
40 dkg hámozott paradicsom

Az olajat egy serpenyőben felmelegítettem. A hagymát és a zöldpaprikát beledobtam, üvegesre pároltam. Az apróra vágott chilipaprikát, a köményt, a koriandert és a fokhagymát hozzáadtam. Tovább kevergetve kb. 2-3 percig pirítottam. A felkockázott, hámozott paradicsomot a sóval, borssal és a cukorral beleraktam. Lassú tűzön kb. 10 percig főztem, míg besűrűsödött. Lehet hidegen és melegen is használni.

Összeállítás

A lecsöpögtetett tortillákat rizzsel tálaltam, majd taco szószt locsoltam rá.
Íme a végeredmény:

Jó étvágyat hozzá!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!