Sziasztok!
Egy régi adósságomat törlesztem a mai bejegyzéssel. Krisztitől, az egyik blogolvasótól kaptam egy receptet még júliusban, de csak most volt időm kipróbálni. Álljon itt az ő levele és a receptje:
“Halihó !!!
Tetszik a blogod :)))) Küldök ha nem baj egy receptet :)))
Forradalmasítottam a legjobb répatorta receptet, amit valaha kóstoltam. Az új formájában glutén-, laktóz-, és cukor mentes. Nincs benne semmilyen tejtermék (laktóz mentes), sem pedig olaj (más adja a nedvességet), sem pedig glutén vagy lektin tartalmú liszt (hajdina lisztet használtam), sem cukor. Az arányokon is változtattam, így egy új répás muffin született, ami eleget tesz az egészséges életmód követelményeinek, bárki fogyaszthatja és az íze fantasztikusan összetett, aromás, harmonikus, az állaga pedig finoman tömör, harapható és mégis puha, omlós.
Hozzávalók
270g répa (2 közepes) lereszelve
40 g kókuszreszelék
1 tk vanília kivonat
1 tk fahéj
2 ek méz
1 ek juharszirup
2 tojás
80 g dió durvára aprítva
60 arany mazsola
100 g hajdina liszt
1/2 csomag sütőpor
Elkészítés
A reszelt répát, kókuszreszeléket, vanília kivonatot, fahéjat, mézet és juharszirupot a robotgépbe dobom és az aprítókéssel összeaprítom. (Ha ez nincs, akkor egyszerűen csak egy edényben összekavarom.)
Hozzádobom a két tojás sárgáját és keverek rajta egyet.
Hozzákeverem a sütőporos hajdinalisztet.
Eközben a tojás fehérjéket egy csipet sóval keményre verem, majd lapáttal/habverővel óvatosan összekeverem az egészet.
175°C-ra előmelegített sütőbe teszem és kb. 15 percig, vagy tűpróbáig sütöm.
Minikuglóf formában sütöttem, így 5 nagy darab lett.
Pussssz”
Kriszti receptjét kicsit megváltoztattam. Mivel a cukorbetegek sem juharszirupot, sem mézet nem fogyaszthatnak, ezért ezeket diabetikus mézpótlóval helyettesítettem. A mazsolában is túl sok a cukor, ezért helyette diabetikus étcsokidarabokat raktam a tésztába. Íme az eredmény:
Az íze tényleg nagyon finom, mindenkinek ajánlom. A tésztája kissé tömörebb a szokásos muffin tésztánál, nem jönnek fel akkorára sütés közben, mint megszoktuk.
Ezúton szeretném megköszönni Borsos Krisztinek a szuper receptet, nagyon aranyos vagy! Ha van kedvetek, Ti is megoszthatjátok kedvenc receptjeiteket. Örömmel venném 😀
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
A recept csak hajdinalisztet tartalmaz, amely az egyik lehetséges alternatívája a búzaliszt kiváltásának gluténérzékenység/gluténallergia esetén. Csak előrecsomagolt, garantáltan gluténmentes hajdinalisztet vásárolj! Amennyiben a méz és juharszirup helyett az általam javasolt diabetikus mézpótlót használod, a mazsola helyett pedig diabetikus csokidarabokat, akkor fogyaszthatja cukorbeteg és gluténallergiás is ezt a receptet.
ezt az ételt fogyaszthatja olyan ember is aki cukorbeteg és allergiás a gluténra??