Sziasztok!
Ma valami csemegére vágytam, ezért gyorsan összeütöttünk egy kis házi energiakockát. Hogy miért energiakocka? Mert aki ebből megeszik egy kockányit, az tuti nem fog édességre vágyni utána nassolásképpen. Ráadásul annyi energiával tölt fel, hogy akár egy tízórait vagy uzsonnát is ki lehet vele váltani.
Az összetevője csupa egészséges dolog: napraforgómag, mandula, aszalt szilva, füge, datolya. Vagyis amit most mi készítettünk. Mert lehet ezen kívül beletenni zabpelyhet, mogyorót, mazsolát, kókuszreszeléket, diót, bármilyen aszalt gyümölcsöt, földi mogyorót, sőt, akár étcsokit is.
Igaz, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de azt tudni kell minden cukorbetegnek és fogyókúrázónak, hogy az aszalt gyümölcsöknek nagyon nagy a szénhidráttartalma. Segítségképpen én megnéztem és most megosztom veletek, hogy nektek már ezzel ne kelljen bajlódnotok 😀
Szénhidráttartalom (100 g-ban)
Napraforgómag 17,4 g
Mandula 6,8 g
Aszalt szilva 61,8 g
Füge 62 g
Datolya 75 g
Zabpehely 64,3 g
Mogyoró 8,7 g
Mazsola 65 g
Kókuszreszelék 30 g
Dió 11,7 g
Földimogyoró 14,7 g
Étcsokoládé 57,1 g
Hozzávalók
A fentebb felsorolt alapanyagok bármelyikét választhatjuk, hiszen mindegyik passzol mindegyikhez, nem fognak összeveszni. Kísérletezzük ki a nekünk leginkább tetszőt.
Elkészítés
A hozzávalók közül a datolyát, a fügét és az asztalt szilvát apró darabokra vágtam késsel. A magokat aprítógépben durvára szeltem. Az egészet összekevertem, egy nagyon ragacsos masszának kell létrejönni.
Ha nem akar összeállni, akkor tegyünk még hozzá az aszalványokból, attól tuti összeragad.
Formázzuk tetszés szerint (mi ezt most kockákra vágtuk, de lehet akár a mézeskalácsos vagy egyéb kiszúró formánkat megtölteni vele), majd egyenként csomagolva rakjuk a hűtőbe. Azért célszerű egyenként csomagolni, mert akkor később nem kell bajlódni a felvágással, csak kiveszünk egyet a hűtőből és már indulhatunk is a munkába, iskolába, sportolni, stb.
Hűtve hetekig eláll, de kizárt dolognak tartom, hogy ez valakinél kibírja addig… 😀
Jó étvágyat hozzá!
Üdv:
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: