Sziasztok!
Még mindig tart a lendületem, hogy csak egészséges kajákat egyek 😀 A mai alkotásom: brokkoli kukoricadarás bundában, sárgarépás-mazsolás salátával.
A tippet igazából Peti adta, amikor valamelyik nap megemlítette, hogy a lisztet kiválóan tudnánk helyettesíteni kukoricaliszttel, a zsemlemorzsát pedig kukoricadarával. Ezt az ötletet a téli szabadságnak köszönhetjük, hiszen így volt ideje tévézni és hát mi mást is nézett volna, mint Tévé Paprikát? Ott látta ezt a trükköt Jamie Olivertől, így ma én is kipróbáltam.
A kukoricalisztet a gluténérzékenyek is bátran használhatják, hiszen nem gabonaeredetű lisztről van szó és az íze is kiváló. A kukoricadara szintén illeszthető az ő étrendjükbe is.
Köretnek pedig ismét salátát választottam, a mai napra a sárgarépás-mazsolásat.
Tudtátok-e, hogy a sárgarépa története kb. ötezer évvel ezelőtt kezdődött Afganisztánban? Akkoriban a színe fehéres, világossárgás vagy pirosas volt. Mostani színét a XV. században kapta, amikor holland gazdák azzal kísérleteztek, hogy az uralkodó ház színeit a répán is viszontláthassák. Azóta ismeri a világ ilyen formájában.
A sárgarépa rost- és ásványianyag tartalma igen magas. Kálium, kalcium, foszfor, nátrium, vas és magnézium egyaránt megtalálható benne. Fokozza a vér lúgosságát, bőr- és idegrendszeri problémák ellen is kiválóan alkalmazható. Tisztítja a beleket, ízületi gyulladás ellen is hatásos. Egyes rákos betegségek megelőzésében is igen nagy szerepe van. Mivel a benne található karotin zsírban oldódó, ezért érdemes pár csepp olajjal keverni a nagyobb hatás kedvéért.
Hozzávalók
1 kis fej brokkoli
kukoricaliszt
tojás
kukoricadara
A brokkolit pici rózsákra szedtem, majd lobogó, bő sós vízben feltettem főni. Kb. 5 percnyi főzés után – addig legyen a vízben, amíg a színe még élénkzöld – szűrőre tettem és lecsepegtettem. A már kihűlt brokkolikat először kukoricalisztbe, majd tojásba, végül kukoricadarába forgattam, majd bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.
személyenként egy nagyobb répa
egy marék mazsola
diabetikus mézpótló
pár csepp olívaolaj
A répákat meghámoztam, majd aprítógépben felvágtam. Üvegtálkákba adagoltam, mindegyikre egy marék mazsolát szórtam, nyakonöntöttem pár csepp olívaolajjal és egy evőkanál mézpótlóval és már készen is volt.
A végeredmény:
(A sárgarépáról a tudnivalókat a Tudatos Vásárlók weboldaláról vettem: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-sargarepa )
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: