Sziasztok!
Ma egész nap arra gondoltam, hogy ha hazaérek, akkor csinálok valami édességet. Na nem cukrosat, csak úgy paleo módra. A választásom a mákos-gyümölcsös muffinra esett, hiszen a hozzávalókat csak össze kell keverni, kisütni és már készen is van – igazán nekem való édesség… 😀
A receptet ismét Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv című könyvéből szedtem, akinek megvan, a 72. oldalon keresse.
A mák Közép-Ázsiából származik, de Európában lett a legelterjedtebb és legkedveltebb. Bár sokan nem szeretik nyilvános helyen fogyasztani, azért nem árt tudni, hogy milyen kis csodaszerről beszélünk. Nagy mértékben előfordul benne a kálcium, B1, B2, B6 és E vitamin, ezátal kiváló segítő a csontritkulás megelőzésében. Tartalmaz vasat, magnéziumot és káliumot is. Csökkenti a vérnyomást, fogyasztásával megelőzhető a trombózis és az embólia is. Gyomor és bélgörcsök ellen is hatékony, menstruációs zavarokra is alkalmazzák.
Mivel ennyi baj orvosolható vele, kár lenne tehát étrendünkben csak a bejlglire korlátozni a használatát.
(A mákról a tudnivalókat innen kölcsönöztem: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/ne-odzkodj-tole-a-mak-kedvezo-elettani-hatasai )
Hozzávalók
20 dkg darált mák
3 dkg kókuszreszelék
2 ek nyírfacukor
1 tk szódabikarbóna
2 tojás
1 hámozott, apró kockára vágott alma
1 apró kockára vágott banán
csipetnyi őrölt fahéj
2,5 dl víz
Az összes hozzávalót robotgéppel összekevertem. A muffinformákat papírral béleltem, háromnegyedéig megtöltöttem. 180 fokra előmelegített sütőbe raktam, majd 30 perc múlva kivettem a kész muffinokat. Nekem ekkora mennyiségből 12 db lett.
Jó étvágyat!
Üdv:
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: