Sziasztok!
Mivel nagyon úgy néz ki, hogy a laktózérzékenység mellett még a glutént sem bírja a szervezetem, ezért az étrendemben drasztikus változásokat kellett eszközölnöm. Nagyon szerettem volna egy olyan édességet készíteni, amit mindketten ehetünk, ezért a hagyományos kakaós keksz receptjét változtattam át általunk is fogyaszthatóvá.
Ezt úgy értem el, hogy a búzaliszt helyett rizslisztet használtam. Még soha nem dolgoztam ezzel az anyaggal, tegnap vettem belőle egy kilóval – lesz, ami lesz alapon.
A rizsliszt készülhet barna és fehér rizsből is, gluténmentes, ezért ebbe a diétába tökéletesen beilleszthető. Sütéshez rendszerint más liszttel keverik. Kiváló omlós, porhanyós tésztákhoz, palacsintákhoz, galuskába, de szószokat is tudunk vele sűríteni. Mivel a rizsliszthez sütéskor nem muszáj tojást adni, ezért azok is bátran használhatják, akik tojásallergiában szenvednek. Ez az alapja még a rizstésztának is, ami a kínai ételekből ismerős lehet.
Hozzávalók
15 dkg rizsliszt
7 dkg laktózmentes vaj
7 dkg nyírfacukor
5 dkg kakaó
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
A rizslisztben elmorzsoltam a vajat, majd robotgéppel a többi hozzávalót is belekevertem.Nekem nagyon ragacsos masszám lett, amit két spatula segítségével tudtam csak rákanalazni a sütőpapírra. 170 fokra melegítettem elő a sütőt, kb. 15-20 perc alatt készre is sült. Akkor jó, ha kívül ropogós, de belül szinte omlós. Nekem ebből a mennyiségből egy tepsi kekszem lett (24 db). Kezdetnek nem mertem több alapanyagot felhasználni 😀
Én azért kevertem az egészbe kakaósat, mert mi nagyon szeretjük. Aki nem szereti, természetesen kihagyhatja, citromosan is finom.
Íme az eredmény:
Jó étvágyat hozzá!
Szép havas napot nektek, üdv:
Csilla
(A rizslisztről a tudnivalókat a Tudatos Vásárlók Egyesületének weboldaláról szereztem: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/liszt-kisokos-melyiket-valasszam)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: