Sziasztok!
Egyik nap a polcot nézegettem, valami új recept után kutakodva. Találtam egy rég elfeledett Dr. Oetkeres kötetet, a címe: Villámgyors aprósütemények. Az utolsó oldalon volt egy jó kis kekszrecept, amihez azonnal kedvet kaptam, de csak most volt időm elkészíteni.
Az eredeti recept búzalisztet ír, én azonban a múltkor kaptam egy kis tökmaglisztet, úgyhogy gondoltam, ha már tökmag kell a receptbe, akkor egy kicsit felturbózom ezzel a liszttel.
A tökmagliszt szénhidráttartalma nagyon alacsony (15 g 100 g-ban), ezért kiváló alternatíva fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek és persze gluténérzékenyeknek is. Készítése során először a tökmagból kisajtolják az olajat, majd a fennmaradó anyagot finomra őrlik, ez lesz a liszt. Sok folyadékot képes felvenni, akár ételek sűrítésére is használhatjuk. Nagy mennyiségű E-vitamin tartalma segít az érfalak rugalmasságának megőrzésében és a szív- és agyműködésre is jótékonyan hat. Magnéziumtartalma kedvező hatással van az idegrendszerre. Ezeken kívül még található benne folsav, foszfor és kálium is, használjuk tehát bátran. Bármely bioboltban vagy internetes webáruházban könnyedén beszerezhető.
Hozzávalók
15 dkg tökmagliszt
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 teáskanál só
csipet bors
1 pohár laktózmentes tejföl
15 dkg laktózmentes vaj
7 dkg tökmag (én fele-fele arányban használtam tökmagot és napraforgómagot)
durva szemű tengeri só
Az összes hozzávalót egy nagy tálba mértem, majd kézzel alaposan összedolgoztam. Lisztezett deszkán újra átgyúrtam, majd kb. 25 cm hosszú hengerré formáztam. A deszkára durva szemű tengeri sót szórtam, majd a hengert beleforgattam.. Folpackba csomagoltam, majd a hűtőbe raktam egy kicsit megszilárdulni (kb. 1 órát töltött bent). A sütőt előmelegítettem 160 fokra. Míg melegedett, elővettem a hengert és recés késsel kb. fél centi vastagra vágtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a korongokat, majd megszórtam újra durva szemű sóval. Kb. 15 perc alatt készre sütöttem, egy lemezen hagytam kihűlni.
Jó ropogós lett 😀 Vajjal vagy laktózmentes Medves sajttal megkenve isteni finom 😀
Jó étvágyat hozzá!
Szép napot nektek!
Üdv:
Csicsi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: