Sziasztok!
Nemrég az Alexandra könyvkiadó polcain kutakodva ráakadtam egy szakácskönyv sorozatra. Már a címeik is elég viccesek voltak számomra (pl.: Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak: 50 stresszmentes recept, ami tényleg beválik a gyerekeknél vagy Hogyan felejtsük el az exünket egy pazar lakomával: egyedülálló receptek átmenetileg egyedülállóknak, stb.). Persze ki is választottam pár darabot és a napokban a kezembe kerültek. Nagy örömujjongások közepette kezdtem el lapozgatni őket és találtam is pár ötletet, amit a következő napokban veletek is megosztok.
A mainak már az elnevezése is ínycsiklandozó: aranyszínű csirkefalatok köménymaggal és rózsaszín mártással, nyami 😀 Aki nem szereti a köményt, az bele se kezdjen, mivel ebben van bőséggel.
A kömény az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kétnyári növény. Az első évben csak leveleket hoz, a másodikban pedig virágzó szárat hajt. Májustól júliusig virágzik, júliustól szeptemberig hozza termését. Ebben az időszakban érdemes gyűjteni a magját is, amikor azok barnulni kezdenek, de még nem kemények.
A magban lévő karvon illóolaj a gyomor működésére hat, nyugtató és görcsoldó hatású. Jótékony hatással van a bélflórára, a szélhajtó és emésztést javító teakeverékek nélkülözhetetlen eleme. Megszünteti a puffadást, a szoptatós kismamák anyatejének növelésére is ajánlják.
Ebből is látható, hogy mi, laktózérzékenyek, fogyaszthatjuk bátran a köményt, hiszen a bélflóránk megbomlott egyensúlyának visszaállításában is segítségünkre van.
Hozzávalók
1 csirkemell
2 tojás
15 dkg kukoricadara (gluténmentes)
3 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál őrölt köménymag
olaj
só, bors
Rózsaszín mártás
1 doboz laktózmentes tejföl
2 evőkanál ketchup
só, bors
A csirkemelleket 1 cm-es darabokra vágtam, sóztam, borsoztam. Egy nagy tálban felvertem a tojásokat, majd alaposan megforgattam benne a csirkedarabokat, hogy mindenhol tojásosak legyenek. A kukoricadarát egy tálban összekevertem a kétfajta köménnyel, majd a tojásos csirkedarabokat megforgattam benne. Felforrósított olajban aranyszínűre sütöttem (kb. 10 perc).
A laktózmentes tejfölt összekevertem a ketchuppal, ízesítettem sóval és borssal.
Sült krumplival tálaltam.
Íme:
Kevésbé jó étvágyú gyerekeknek mondhatjuk azt, hogy ezek a falatok aranyrögök, a mártás is igazán gyerekbarát színű, szerintem hamar rá lehet venni őket a csemegézésre.
Jó étvágyat hozzá!
Szép napot!
Üdv:
Csicsi
(A receptet Annie és Anna Pavlowitch Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk című könyvének 100. oldalán találtam.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: