Sziasztok!
Már nagyon régen készítettem főzeléket, pedig nagyon szeretem. Így gondoltam, ma ezt pótolom. Érdemes mindig olyan alapanyagokból dolgozni, aminek éppen szezonja van, ezért a választásom a tökfőzelékre esett. Feltétnek szintén egy zöldséget választottam: a karalábét. Ez sem volt mostanában terítéken, így régi jó ismerősöket üdvözölhettem ma a tányéromon 😀
A tökről az alábbi információkat találtam a Tudatos Vásárlók Egyesületének a honlapján:
“Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.”
A karalábé élettani hatásairól pedig itt olvashattok:
Felhasználási lehetősége sajnos nem annyira bőséges, mint élettani hatása. Kevesen tudják, hogy a benne lévő kálcium, magnézium és kálium aránya szinte a legoptimálisabb a szervezetünk számára. áÁsványi anyagai és az “A” vitamin segítenek a gyulladásos betegségek leküzdésében. Lúgosító hatása miatt a nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmas – mind külsőleg, mind belsőleg. Jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra és az allergiás megbetegedésekre. Tehát ne csak levesekbe főzzük, – fogyasszuk nyersen, hisz így érvényesülnek legjobban kitűnő tulajdonságai.
Hozzávalók
Tökfőzelék
1 kg zsenge gyalult tök
1 doboz laktózmentes tejföl
0,5 liter víz
liszt
ecet
só
Szezámmagos karalábé
2 db zsenge karalábé
kukoricaliszt
tojás
kukoricadara
szezámmag
olaj a sütéshez
A tökfőzelékhez feltettem forrni a sós vizet. Belehelyeztem a gyalult tököket (vagy a fagyasztott tökcsíkokat). Sóztam, majd forrni hagytam. Amikor megfőtt, a botmixer tartályába kivettem egy kis adagot és összeturmixoltam a tejföllel és a liszttel. Így sűrítettem be.
A végén egy kis ecettel ízesítettem. Ha valaki nem szereti így, akkor ez elhagyható.
A karalábékat megtisztítottam és 0,5 cm-es szeletekre vágtam, majd lobogó sós vízben 5-6 perc alatt félpuhára főztem. Miután kihűlt, kukoricalisztbe, tojásba és kukoricadarával kevert szezámmagba forgattam. Forró olajban készre sütöttem őket.
Íme:
Jó étvágyat hozzá!
Üdv:
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: