Tejcukormentesen

Laktózmentes és diabetikus méteres kalács

Sziasztok!
A hétvégén a Balaton-parton voltunk egy picit pihenni, ahol megint gondunk volt azzal, hogy hová is tudnánk beülni egy kis sütire, ahol mindketten ehetünk. Végül nem ültünk be sehova, így aztán a hazafelé úton Pítör addig hízelgett egy kis méteresért, hogy természetesen elkészítettem neki 😀
A méteres kalács régen nagyon nagy divat volt, mostanában már kicsit retrónak számít. Igazából idén húsvétkor sütöttem meg először ezt a receptet, vendégváró süteménynek. Nem sok vendég volt, de azért mi, a magunk csendességében elcsipegettük a maradékot 😀
A receptet többféle variációban találtam meg, én azt választottam ki, amelyikben puncsos és vaníliás puding is van, na meg kakaós és sima piskóta. Felszeletelve ez olyan ínycsiklandó, hogy na 😀 
(Soha nem tudtam, hogy lesz ilyen csíkos a végeredmény, de aztán rájöttem, hogy a ferdén vágás a titok nyitja 😀 )
Az alábbi linken egy videót is láthattok, ami a kezdő háziasszonyoknak segít elkészíteni ezt a süteményt :
Hozzávalók
Tészta
4 tojás sárgája
20 dkg xylit
10 evőkanál meleg víz
7 evőkanál olaj
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 tojásfehérje
+
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál meleg víz
1 evőkanál olaj
Krém
6 dl laktózmentes tej
4 kanál xylit
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag puncs pudingpor
20 dkg laktózmentes vaj
Csokimáz
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál víz
5 evőkanál xylit
10 dkg laktózmentes vaj
A 4 tojás sárgáját habosra kevertem a xylittel. Ezután felváltva kanalaztam hozzá a meleg vizet és az olajat, közben folyamatosan kevergettem a masszát. A sütőport egyneműsítettem a liszttel, majd apránként a tojásos keverékbe adagoltam. Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd óvatosan a tésztába forgattam.
Két őzgerincformát kivajaztam, majd beliszteztem. A tészta felét az egyik formába egyengettem. A maradék masszához hozzáadtam a kakaóport, egy kis vizet és olajat. Alaposan összekevertem, majd a másik formába kanalaztam.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Míg a tészta sült, addig elkészítettem a krémet. Két edényt vettem elő, az egyikbe a vaníliás, a másikba a puncs pudingport szórtam. Mindegyikhez adtam 2-2 kanál xylitet, majd a laktózmentes tejjel csomómentesre kevertem. Feltettem a gázra közepes hőfokon, majd folyamatosan kevergetve besűrítettem. Mindegyikbe 5 dkg laktózmentes vajat kevertem, majd hagytam kihűlni. Néha kavartam egyet rajta, hogy ne bőrösödjön be.
A tészta is elkészült időközben. Sütőpapírra borítottam a formából. Amikor kihűlt, a gerincek mentén felszeleteltem. Most nem akartam az egészet felhasználni, ezért háromfelé szedtem mindkét tésztát. Egy adagot betöltöttem, a másik kettőt pedig kiporciózva a mélyhűtőbe raktam. Jó lesz váratlan vendégek esetén.
És következett a töltés: egy kakaós szelet, egy puncsos töltelék, egy vaníliás szelet, egy vaníliás töltelék. Szorosan egymás mögé raktam a szeleteket és az egész tetejét bevontam a maradék puncs pudinggal. A hűtőben alaposan összefagyasztottam őket.
Végül a máz jött. A kakaóport a vízzel és az olajjal felforraltam, majd a laktózmentes vajat felolvasztottam benne. A már kihűlt tésztára öntöttem, elegyengettem rajta.
Újra irány a hűtő és kis idő múlva más ehettük is.
Vaníliafagyival kínáltam.
Íme:
Kicsit hosszadalmasnak tűnik az elkészítése, de ha csak a felét, harmadát töltjük be egyszerre, akkor időt spórolunk, hiszen legközelebb már csak a pudingot kell megfőzni és kész is a süteményünk. 
Jó étvágyat hozzá!
Üdv:
Csilla

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!