Sziasztok!
Egy nagyon érdekes riportot találtam, ami a Kossuth rádió Napközben című műsorában volt hallható 2013. február 9-én.
Az ételérzékenységről és az ételallergiáról, azok kialakulásának lehetséges okairól, a betegség kiderítéséről és a lehetséges kezelésekről volt benne szó.
Ti tudjátok-e, mi a különbség az ételérzékenység és az ételallergia között?
Az ételallergia viszonylag hamar kiszűrhető, hiszen a tünetek közvetlenül az allergiát kiváltó étel elfogyasztása után (akár pár perc múlva) jelentkeznek és akár nagyon hevesek is lehetnek:
– száj zsibbadás
– bőr viszketés
– csalánkiütés
– ajkak, arc, nyelv, torok, vagy akár a test egyéb részeinek megduzzadása
– légzési nehézség
– hányás, hasmenés, émelygés, hasfájás
– ekcéma.
Súlyos esetekben jelentkezik az anafilaxia, amelynek az alábbi tünetei vannak és feltétlenül orvosi ellátást igényel:
– duzzanat a torokban (gombóc érzete), ami légzési elégtelenséget is okozhat
– vérnyomás csökkenés (gyengeség, szédülés, eszméletvesztés, sőt, akár keringési sokk is kialakulhat belőle)
– gyors pulzus.
Az ételallergiák döntő többségét bizonyos fehérjék alakítják ki. Leggyakoribb allergének:
– tojás
– búza
– tej
– olajos magvak (dió, földimogyoró, mogyoró)
– rák
– szója
– hal
– eper
Míg az ételallergia immunreakció, addig az ételérzékenységet az emésztőrendszer okozza.
Az ételintolerancia ezzel szemben sokkal alattomosabb betegség, hiszen a tünetek gyakran az étel elfogyasztása után 1-2 nappal jelentkeznek, amikor a delikvens már nem is emlékszik arra, mit evett. Ezért javasolja a dietetikus étkezési napló vezetését bármilyen ételintolerancia gyanú esetében. Ebben jegyezni kell az elfogyasztott ételt és az időpontot is, így könnyebben szűkíthető azon élelmiszerek sora, amely ételintoleranciát vált ki.
A táplálékérzékenység mértéke idővel változhat a szervezetben, teljes gyógyítása azonban nem lehetséges. Amennyiben azonban a beteg kiiktatja az étrendjéből az érzékenységet kiváltó összetevőket, akár tünetmentessé is válhat. Fontos azonban megvizsgálni, hogy milyen alapvető nyomelemeket, ásványi anyagokat hagyunk el a táplálkozásunk során, hiszen ezeket valami mással pótolni kell. Ezért javasolt, hogy a kezdetekkor igénybe vegyük a dietetikus segítségét, aki elnavigál bennünket a hirtelen ránk zúduló információk között.
És akkor ha van időtök, hallgassátok meg teljes terjedelmében is ezt az érdekes riportot:
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/02/05/19/Etelerzekenyseg__alattomos_de_jol_kezelheto.aspx
Szép napot!
Üdv:
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: