Sziasztok!
Ma álljon itt egy cikk arról, hogy tulajdonképpen mi is az a laktóz intolerancia. Fontos, hogy aki a tünetekből gyanakszik a tejcukor érzékenységre, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, hiszen olyan alapvető élelmiszerek is tartalmaznak laktózt, mint a virsli, csoki, kenyér- és péksütemények, italporok, margarinok, felvágottak és a legtöbb gyógyszer.
A tünetek ezek fogyasztásával nem csökkenhetnek!
Mindenki tartsa szem előtt, hogy az egészsége a legfontosabb dolog a világon és ne sajnáljon sem időt, sem pénzt, sem energiát arra, hogy minőségi, tünetmentes életet élhessen.
A cikket a Laktóz Érzékenyek Társasága honlapjáról (www.laktozerzekeny.org) szereztem. Akit érdekel, látogasson el az oldalra, hiszen nagyon sok hasznos információt tartalmaz.
MI A TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG?
A laktóz (tejcukor) egy – a természetes táplálékok közül kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló – kettős cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. A természetes táplálékokat azért hangsúlyoztuk, mert az élelmiszeripari és gyógyszeripari készítmények jelentős részében előfordul a hozzáadott laktóz. Ezzel a későbbiekben részletesen foglalkozunk.
A vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és galaktózzá. Ezek az egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba.
A laktózintolerancia, magyar nevén tejcukorérzékenység a laktáz enzim hiánya ill. csökkent termelődése, aminek következtében az összes tejcukor vagy annak egy része lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből. Az elnevezés további szinonimái (laktáz hiány, hipolaktázia) is az enzim hiányára utalnak. A belekben továbbhaladó emésztetlen, elbontatlan laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú savakká (tejsav, stb.) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb, mint fél deciliter tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.
A tejcukorérzékenység különböző mértékű lehet (küszöb dózis). A legtöbb ember minden következmény nélkül el tud fogyasztani egy pohár ( 2 dl ) tejet. A mennyiség növekedésével azonban előbb-utóbb megjelennek a laktózintoleranciára jellemző kellemetlen tünetek.
Teljes enzimhiány a tejcukor-érzékenyek között csak néhány százalékban fordul elő (1-5 %-ra becsülhető). Ebben az esetben már rendkívül kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okozhat.
A tejcukorérzékenység nem azonos a tejallergiával (tejérzékenység, tej-intolerancia), ami a fehérje-érzékenység egyik fajtája. A kettő gyakran fordul elő együtt, de a tejallergia gyakoribb a gyermekeknél és ritkábban fordul elő felnőttkorban.
A TÜNETEK
Az emésztetlen tejcukor több kellemetlen tünetet okozhat. Megbonthatja a vízfelszívódás egyensúlyát (ozmotikus hatás), ami hasmenéssel jár. Az érintett úgy érzi, hogy “az étkezés után átszalad rajta az étel”. A széklet rossz szagú, bűzös, kis csecsemőnél híg, habos, zöldes, savanyú szagú. A bélbaktériumok által bontott laktózból fejlődő gáz felfúvódást, szeleket, görcsöket eredményezhet. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. A tünetek a tejcukor tartalmú élelmiszer elfogyasztása után fél-, két óra között jelentkeznek és 24 – 48 óra után következmény nélkül elmúlnak, ha nem követte az említett étkezést újabb tejcukor tartalmú élelmiszer fogyasztása.
A vastagbélből felszívódó hidrogén a vérárammal eljuthat a központi idegrendszer területére is, ahol fejfájásos rohamokat okozhat.
Az időben fel nem ismert laktózintolerancia következményeként alultápláltság, súlycsökkenés alakulhat ki. Kisgyermekeknél, 0 – 5 éves életkorban, a növekedés is csökkenhet vagy megállhat.
Szép napot mindenkinek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: