Kukoricalisztes-szezámmagos pogácsa (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes)

Sziasztok!
Mivel már lassan egy hónapja nem ettem lisztes dolgot és már nagyon kívántam valami sós rágcsálnivalót, ezért egy hagyományos pogácsa receptet variáltam át gluténmentessé. A változtatás csak annyi volt, hogy a búzaliszt helyett kukoricalisztet használtam.
A kukorica magas rosttartalmú, gluténmentes gabona, a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Magas a fehérje-, a zsír- és a szénhidráttartalma, fontos vitaminok (B1, B2, C, karotin) és ásványi sók (foszfor, kalcium, vas) találhatók benne.
Újból kezdik felfedezni, mivel magas a tápértéke és kitűnő az íze is.
Mivel a szénhidráttartalma viszonylag magas, ezért a cukorbetegek feltétlenül nézzék meg, mennyit esznek belőle.
Hozzávalók
50 dkg kukoricaliszt
1 tojás
1 nagy csipet só
10 dkg reszelt sajt
2 dl laktózmentes tejföl
15 dkg laktózmentes vaj (én zsírral készítettem, így is finom lett)
2 dkg élesztő
0,5 dl laktózmentes tej
csipet cukor
A tetejére
1 tojás
szezámmag
A tejet felmelegítettem, egy csipet cukrot hintettem bele, majd az élesztőt is hozzáraktam. Míg a kis gombák lakmároztak, addig az összes többi hozzávalót összemértem egy nagy edénybe. A felfutott élesztős tejet belekevertem, majd összegyúrtam az egészet. Nekem a zsírtól nagyon laza lett a tésztám. Pár perc dagasztás után kinyújtottam ujjnyi vastagságúra, a tetejét bevagdaltam, majd pogácsákat szaggattam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, a tetejét megkentem tojással és meghintettem szezámmaggal. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Íme a végeredmény:
Jó étvágyat hozzá!
Üdv:
Csilla
(A kukoricáról a tudnivalókat innen kölcsönöztem: http://www.naturmarket.hu/alexi-kukoricaliszt-1000-g–agri-corn-/ )
Tovább a blogra »