Pogácsa napraforgólisztből (paleo, diabetikus, gluténmentes és laktózmentes)

Sziasztok!

Már nagyon régen jelentkeztem, sűrű elnézéseteket kérem és ígérem, magamtól betérdepelek a sarokba a kukoricára, csak előbb még leírom ennek a pogácsának a receptjét 😀
A múltkoriban Jukka barátném meglátogatott minket és ajándékba kaptunk tőle egy kis napraforgólisztet. Akkor nem igazán találtam hozzá megfelelő receptet, ezért elraktam a szekrénybe, ínségesebb időkre. Ma azonban napközben eszembe jutott és hazaérvén előbányásztam a kincset. Receptet most sem találtam, így hát egy hagyományos pogácsa leírást alakítottam át. A végeredmény ehető lett, úgyhogy bátran megosztom veletek.
A napraforgóliszt – a címke leírása szerint – főleg a paleolit táplálkozás megkönnyítésére jött létre, de más allergéneket kerülő és alacsony szénhidráttartalmú diétákba is beilleszthető.Magas fehérjetartalma miatt a vegánoknak és vegetáriánusoknak is ajánlott.  Megtalálható benne a vas, a kálium, magnézium, kálium, foszfor, cink, réz, mangán és szelén is. Rosttartalma is jelentős, ami a megfelelő bélműködés miatt is fontos. Omega-6-ban és zsírban szegény, szénhidráttartalm 17 g, emiatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A natúr napraforgóbeleket hideg sajtolás után lisztté őrlik, így más lisztekhez hasonlóan felhasználható. 
Hozzávalók
25 dkg napraforgóliszt
10 dkg zsír
fél evőkanál só
1 tojás
1 csomag sütőpor
4 evőkanál laktózmentes tejföl
5 dkg reszelt trappista sajt
tojás a kenéshez
köménymag, reszelt sajt, napraforgómag
Minden hozzávalót összegyúrtam. Nekem túl száraz lett (én 2 evőkanál tejfölt kevertem bele, de szerintem a 4-gyel már jó lesz), ezért én kis golyókat formáztam belőle, azokat kilapogattam kb. 1 cm vastagra, tetejüket  tojással lekentem, beszórtam napraforgóval és reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Üdv:

Csilla

(A napraforgóbéllisztről a tudnivalókat a termék csomagolásáról és innen szereztem: http://www.naturecookta.hu/napraforgobel-liszt/ )

Tovább a blogra »