Laktózmentes és diabetikus meggyes pite
Sziasztok!
Amikor legutóbb otthon voltam, akkor Édesanyám fincsi meggyes pitét készített, amit már gyerekkorom óta imádok. El is kértem sebtében a receptet és ma el is készítettem.
“A meggy bordó színéből már következtethetünk arra, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne az A és C-vitamin, szelén és bioflavon. Jótékonyan hat a vérre, ezáltal a máj és a vesék munkáját serkenti. A B vitamin minden fajtája benne van a meggyben, ez teszi lehetővé az emésztés kiegyensúlyozását és az idegek működését. Meghűléses betegségek esetében is hatékonyan használhatjuk. A legdurvább székrekedést is megszünteti, mert hat a gyomorsavra és tisztítja a beleket. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, a szájbetegségek és a légzőszervi panaszok kezelésére is.”
Hozzávalók
4 egész tojás
4 dl laktózmentes tejföl
4 dl xylit
6 dl liszt
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 üveg meggybefőtt/30 dkg friss magozott meggy
Az egész tojásokat összekevertem a xylittel. Amikor már jó habos volt, hozzáadtam a laktózmentes tejfölt. Egy tálban összekevertem a lisztet a sütőporral, majd kanalanként a tejfölös-tojásos masszához adagoltam. Belereszeltem egy citrom levét, majd robotgéppel csomómentesre kevertem.
Egy tepsibe sütőpapírt raktam, majd beleöntöttem a piskótatésztát. A tetejére magozott meggyet tettem. A 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöttem.
Tálaláskor szórócukorral szórtam meg a tetejét.
Vigyázat! Aki érzékeny a xylitre, az egy-két szeletnél ne egyen belőle többet, mivel túlzott fogyasztása hasmenést okoz!
Íme:
Jó étvágyat hozzá!
Szép napot nektek!
Üdv:
Csicsi